Nyheder
OBS! Er der nogen, som jeg kender fra Nordjylland, som kunne tænke sig at kigge forbi Godthåb sognegård på torsdag d. 2. marts? Her holder jeg foredrag om min bog: BLIND MED ET BRAG - om at være i livet, når det slår kolbøtter.Der er fri adgang :-) Sted: Godthåb sognegård, Sportvænget 5, 9230 Svenstrup JTidspunkt: 19.00 - 21.00 ... Vis mereSkjul
Se på Facebook

3 måneder siden

BrainAware v/Simon Bendfeldt
Se på Facebook

3 måneder siden

BrainAware v/Simon Bendfeldt
Se på Facebook

4 måneder siden

BrainAware v/Simon Bendfeldt
Så blev det weekend. Tirsdag gæstede jeg Skt. Knuds sal ved Odense Domkirke med et foredrag om BLIND MED ET BRAG. Tak til deltagerne fra Sct. Nicolaitjenesten for en skøn aften. Nicolaitjenesten har siden 1957 siddet klar til at samtale med mennesker, der har brug for at tale med et medmenneske. Fokus var dels på indsigt om, hvad der fører os i retning af et godt liv samt måder at bygge mennesker op igennem samtale. Resten af ugen bød på coachinger og så skulle jeg lige komme mig over den corona, der ramte mig i sidste uge. Pt. Er jeg nede på halvanden sans: Følesansen og det af min hørelse, der fungerer. Jeg håber dog på at lugte- og smagssansen snart vender tilbage, så jeg igen kan ramme 3,5 🙂 ... Vis mereSkjul
Se på Facebook

 

Seneste artikler

>> artikler

SKARV modellen – når det handler om at skabe trivsel og håndtere forandringer

Den måde vi oplever hverdagen er central for om vi trives. Den nyeste forskning peger på fem domæner, som er afgørende for vores trivsel. SKARV-modellen bruges til, at skabe, øge og fastholde trivsel og præstationsevne i hverdagen.

skarv

Hvad kan du bruge Skarv-modellen til?

Skarv-modellen udgør et stærkt analyseredskab og er samtidig en erkendelsesmodel til at forstå, hvordan vi har det sammen med andre, og hvorfor vi reagerer som vi gør i bestemte situationer. Mennesket er et socialt væsen og reagerer på skarv-modellens 5 domæner enten negativt eller positivt.

Oplever vi f.eks. at vi har en god kontakt til vores kolleger frigiver vi et stoffet oxytocin, der gør, at vi oplever nærhed og øget tillid. Øges vores status producerer vi andre stoffer i hjernen, der gør, at vi får det bedre og præsterer maksimalt.

Hvad er der egentlig med den hjerne, som gør den så vigtig – altså ud over, at den styrer alt?

Hjernen fungerer ud fra et overordnet princip om, at den først og fremmest søger at minimere fare og dernæst maksimere belønning. Alt skannes og vurderes af centre i hjernen ud fra dette princip. Mennesker er væk-fra motiveret overfor det vi opfatter som en trussel og hen-i-mod motiveret overfor det vi gerne vil opnå.

Afhængig af hvordan en bemærkning opfattes, en situation forstås, hverdagen tolkes og mennesker opleves, frigøres der stoffer i hjernen som enten styrker vores trivsel og præstationsevne eller forringer den.

Når vi mistrives – er negativ påvirket af Skarv-modellens domæner – er betydningsfulde dele af hjernen hæmmet og ude af stand til at fungere optimalt. Det betyder blandt andet, at vi tænker ringere, og har betydelige vanskeligheder med at tage gode beslutninger, svært ved at fokusere og har vanskeligt ved at håndtere og indgå i forandringsprocesser.  er inde i en ond spiral.

De fem domæner 

Status: Handler om vores relative vigtighed overfor andre

Kontakt: Er om den grad af sikkerhed vi oplever i samværet med andre

Autonomi: Drejer sig om vores oplevelse af kontrol over hændelser

Retfærdighed: Er om vi oplever, at der sker en retfærdig udveksling mellem mennesker

Vished: Handler om mulighederne for at forudsige, hvad der sker i fremtiden

Disse fem domæner aktiverer enten det primære belønnings- eller primære trussels netværk i hjernen. De samme netværk, som ved oplevelsen af fysisk fare eller belønning. F.eks. fører en oplevet trussel af vores status til aktivering af de samme netværk i hjernen, som hvis nogen stræber os efter livet. En oplevelse af øget retfærdighed aktiverer på samme måde netværk, som hvis vi modtog en stor pengebelønning.

Når vi trives opfyldes vores behov og vi er bedre til:

-  At tage beslutninger

-  At forstå og lære

-  At være kreative

-  Løse problemer

-  At forandre os

 

Læs også:

Eisenberger og Cyberball

Er din kaffe varm? Om automatreaktioner og følelsesmæssig regulering

No Comments

Post A Comment

Klik her og ring til mig nu